فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم نیکومرام، ایرج نوروش، علیرضا مهرآذین * صفحات 1-20

    این تحقیق به ارزیابی 9 مدل کشف مدیریت سود می پردازد. ارزیابی انجام شده در این تحقیق بر پایه بررسی توانمندی هر یک ازمدل ها از نظر رویارویی با دو نوع خطای شناخته شده در استنتاج آماری موسوم به خطاهای نوع اول (آلفا) ونوع دوم (بتا) می باشد .احتمال بروز این دو خطا، ملاکی برای قضاوت در مورد صحت روش تحقیق بکار رفته در تحقیقات مدیریت سود و اعتبار استنتاجات حاصل از آن است . درهمین راستا و برای تجزیه وتحلیل تجربی مدل ها، آزمون مدیریت سود در سطح سه نمونه ی جداگانه صورتپذیرفت: الف) نمونه ای تصادفی متشکل از 1000 مشاهده شرکت-سال؛ ب) نمونه متناظر دیگری براساس نمونه الف، که از طریق یک فرآیند شبیه سازی مدیریت سود مقادیر ثابت و معینی به سود و اقلام تعهدی آن افزوده شد؛ پ) نمونه ای از شرکت هایی که شواهدی قابل قبول مبنی بر دستکاری سود از سوی آنها وجود داشت.نمونه الف برای بررسی خطای نوع اول طرح ریزی گردید. بصورت کلی خطای نوع اول زمانی روی می دهد که محقق به استنادآزمون، گزاره درست (فرضیه صفر) را رد می نماید. در تحقیقات مدیریت سود خطای نوع اول وقتی است که فرضیه ی صفر عدم مدیریت سود، رد می شود؛ در حالی که واقعا مدیریت سود وجود نداشته و فرضی ه ی صفر درست است. نمونه های ب و پ برای آزمونخطای نوع دوم طرح ریزی شده بودند . بصورت کلی خطای نوع دوم وقتی روی می دهد که محقق به استناد آزمون، گزاره نادرست (فرضیه صفر) را به خطا درست می پندارد و می پذیرد. در تحقیقات مدیریت سود، خطای نوع دوم وقتی روی می دهد که فرضیه ی عدم مدیریت سود رد نمی شود، درحالی که واقعا مدیریت سود وجود داشته و فرضیه ی صفر نادرست است.یافته های این تحقیق نشان می دهد از مدل های مورد بررسی، درکل مدل های مبتنی بر روش های برآورد رگرسیونی از توان بیش ترینسبت به سه مدل هیلی، دی آنجلو و تعدیل شده ی دی آنجلو برخوردارند . ازمیان روش های رگرسیونی، روش اصلی جونز (1991) ازتوان کمتری برای تبیین مدیریت سود برخوردار است .در مورد ویرایش های بعدی مدل جونز، ویرایش تعدیل شده ی جونز 1995 ومدل ساده ی دی چاو 2002 ، و مدل جامع دی چاو 2002 و نسخه های تورم زدایی شد ه ی آن از توان قابل قبولی برای کشف مدیریت سود برخوردار بودند

    کلیدواژگان: مدیریت سود، مدل های کشف مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی غیراختیاری
  • کامبیز حیدرزاده*، محمدرضا رمضانی قمی صفحات 21-36

    دراین تحقیق رابطه بین وفاداری مشتریان و فروش رابطه ای 1 دربازار های صنعتی 2 (ابزار صنعتی) مورد بررسی قرارگرفته است . همچنین چگونگی تاثیری که نوع رابطه مشتریان با شرکت در موارد ذیل ، روی وفاداری ایشان دارد بررسی شده است :الف) رابطه خاصی که مشتریان با فروشنده مستقیم شان برقرار می کنند.ب) رابطه کلی که مشتریان با شرکت برقرار می کنند.یافته های تحقیق نشان دهن ده میزان اهمیت روابط میان فروشنده و مشتری در بالا بردن سطح ارزیابی مشتریان از شرکت عرضه کننده است.علاوه بر این ، هر دو رابطه ، تاثیر مستقیمی روی احتمال بروز رفتارهای وفادارانه 3 توسط مشتریان دارد . نتیجه اینکه فروشنده کالای صنعتی می تواند نقش به سزایی در ایجاد حس وفاداری در مشتریان شرکت داشته باشد . بدین معنی که نوع رابطه میان فروشنده و مشتری ، بستگی شدیدی به میزان درک مشتری از شرکت دارد و در صورت مثبت بودن این درک ، به بروز رفتار وفادارانه توسط ایشان منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: فروش رابطه ای، رفتارهای وفادارانه، وفاداری نگرشی، رضایت از فروشنده، اعتماد به فروشنده، احتمال انجام معامله درآینده
  • ناصر حمیدی، محمدامین نایبی*، حسام سعیدی صفحات 37-48

    یکی از فرآیندهای تولید محصول ، روش تولید دسته ای است و اگر برنامه ریزی مناسبی برای آن صورت گیرد هزینه های تولید، کاهش قابل توجه خواهد داشت . این روش تولید در صنایع مختلفی همچون شیمیایی، قطعات مکانیکی و صنایع پلیمری کاربرد زیادی دارد . در مقالات ارایه شده 20 سال اخیر با وجود تمرکز زیادی که بر روی حل مسایل برنامه ریزی تولید دسته ای شده است، عامل موثر عمر قفسه ای محصول بسیار کم رنگ بوده است . در این مقاله با در نظر گرفتن عامل مهم عمر قفسه ای (مدت زمان نگهداری) برای محصولات فساد پذیر مدلی ارایه شده است که به روش ابتکاری توالی عملیات را مدل سازی کرده و وابستگی محدودیت را در مدل هزینه ثابت راه اندازی و از تابع هدف جدا می کند تا عمل حل مدل بوسیله نرم افزار ساده تر انجام شود . در این پژوهش برای مدل سازی مسیله از برنامه ریزی غیر خطی عدد صحیح مختلط استفاده شده و در پایان به منظور بکارگیری مدل ارایه شده یک مثال عددی ارایه شده است که برای حل آن از بسته نرم افزاری لینگو استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تولید دسته ای 1، برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح مختلط 2، عمر قفسه ای 3، محصولات فساد پذیر
  • غلامرضا معمارزاده، رضا خدایی محمودی * صفحات 49-65

    در حالی که بصورت فزاینده بر پویایی و دگرگونی محیط سازمانها افزوده می شود، عدالت سازمانی به عنوان یک حوزه مطالعاتی جدید اهمیت بیشتری برای مدیران و کارکنان پیدا می کند . هدف این مقاله طراحی الگوی عدالت سازمانی اثربخش برای سازمانهای دولتی ایران است . برای تدوین مدل مفهومی پژوهش ابتدا عوامل پیش بینی کننده و پیامدهای عدالت سازمانی مورد شناسایی قرار گرفتند . به همین منظور رابطه بین عدالت سازمانی با رضایت شغلی، اعتماد و تعهد سازمانی، رفتار شهروند سازمانی و ترک خدمت به عنوان پیامدهای عدالت سازمانی مورد مطالعه قرار گرفت . و همچنین جو سازمانی بعنوان متغیر پیش بینی کننده عدالت مطالعه شد . و سپس با استفاده از مدل معادلات ساختاری مدل مفهومی پژوهش مورد بررسی و تحلیل واقع شد و در ادامه میزان ادراک عدالت سازمانی در انواع سازمانهای دولتی ایران (سازمانهای استخراجی، توزیعی،تنظیمی و نمادین) با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک عامله بصورت مقایسه ای بررسی شد . نتایج به دست آمده نشانداد که میزان ادراک عدا لت سازمانی و ابعاد آن در سازمانهای توزیعی، استخراجی، تنظیمی و نمادین تفاوت معنی داری دارد .بر اساس یافته های این پژوهش میزان ادراک عدالت سازمانی در سازمانهای استخراجی بیشتر از سایر سازمانها است و بعد ازسازمانهای استخراجی سازمانهای نمادین، تنظیمی و توزیعی در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی 1، عدالت توزیعی 2، عدالت رویه ای 3، عدالت تعاملی 4، سازمانهای استخراجی 5، سازمانهای توزیعی 6، سازمانهای تنظیمی 7، سازمانهای نمادین
  • محمدعلی عبدالوند، محمدعلی ضیغمی * صفحات 67-84

    از محور های مهم جهت برنامه ریزی به ویژه در توسعه صادرات به کشورهای درحال توسعه، آگاهی از ظرفیت های دوجانبه کشورها در تولید و صدور کالا است . هدف اصلی این مقاله بررسی و شناسایی پتانسیل صادرات غیر نف تی دوجانبه ایران درتجارت با کشورهای و اقع در آسیای جنوب غربی می باشد که محاسبات و تحلیل ها بر حسب کل بخش تجارت غیر نفتی کشورها و بخشهای 21 گانه طبق بندی نظام هماهنگ می باشد . این مطالعه با استفاده از داده های پس نگر 1 (صادرات و واردات) شامل ایران و 23 کشور واقع در آسیای جنوب غربی انجام گردید . روش تجزیه و تحلیل بر مبنای شاخص پتانسیل صادراتی دوجانبه می باشد . نتایج نشان می دهد ایران در صادرات غیر نفتی به کشورهای منطقه دارای فرصت های صادراتی زیادی به ویژه در بخش های فلزات اساسی و مصنوعات آنها ، فرآورده های معدنی، فرآورده های شیمیایی ، مواد پلاستیکی واشیاء ساخته شده از آن ، مواد نسجی و مصنوعات ساخته شده از آن و فراورده های صنایع غذایی و نوشابه ها می باشد. معهذا ،ایران می تواند با تقویت مناسبات منطقه ای از جمله گسترش تجارت درون منطقه ای با کشورهای مذکور بخصوص با امارات متحده عربی ، عربستان سعودی، ترکیه، مصر، عراق ، پاکستان ، قزاقستان کویت، اردن و عمان فرصت مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب گردد.

    کلیدواژگان: پتانسیل صادراتی، آسیای جنوب غربی، طبقه بندی نظام هماهنگ، تجارت، ایران
  • وحیدرضا میرابی* صفحات 87-106

    از صنایع بسیار با ارزش هر جامعه می توان از صنعت بیمه که خود به نوعی باعث توسعه روزافزون آن جامعه می شود، یاد کرد .امروزه در تمامی جوامع توسعه گرا، بیمه را عاملی مهم در توسعه کشورها می دانند زیرا معتقدند بیمه در رشد بخشهای مختلف اقتصادی نقش برجسته ای را ایفا می نماید و با پوشش خسارات ناشی از انجام فعالیتهای اقتصادی وتوسعه ای جامعه،انگیزه های سرمایه گذاری را نیز افزایش می دهد. به عبارت بهتر صنعت بیمه به عنوان مجموعه ای از بنگاه های اقتصادی هزینه ها و منافع خود را در نظر می گیرد و در نقطه بهینه به گونه ای عمل می کند تا حداکثر خدمات را با حداقل هزینه ارایه دهد که این باعث حرکت سریع توسعه در جامعه می شود . یکی از ویژگی های شرکتهای بیمه، محوری بودن آنها در مسایل مالی است که علاوه بر تامین امنیت فعالیتهای اقتصادی از طریق ارایه خدمات بیمه ای ، با مشارکت و بکارگیری منابع مالی انباشته شده نزد خود در بازارهای مالی ، می توانند موجب تحرک و پویایی ونیز رشد و توسعه بازارهای سرمایه شوند . با وجود نقش اساسی و تعیین کننده صنعت بیمه در رشد بازارهای مالی کشور، نهادهای فعال در این بازارها آن طور که باید از انسجام و سازمان یافتگی لازم برخوردار نیستند و به صورت سنتی فعالیت می نمایند که این موجب اثرگذاری نامطلوب بر فرایند رشد و توسعه سایر بخشهای اقتصادی خواه دشد. محاسبه توان بالقوه صنعت بیمه کشورمان در مقایسه با متوسط کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته ،نشان می دهد که مشارکت این صنعت در بازار سرمایه به صورت بالقوه بین 30 تا 100 درصد قابل افزایش است . با توجه به توان بالقوه صنعت بیمه کشور در بازارهای سرمایه می توان از تکنیک های بازاریابی خدمات برای بهبود وضعیت صنعت بیمه کشور استفاده کرد.

    کلیدواژگان: صنعت بیمه، مدیریت ارتباط با مشتری، آمیخته بازاریابی، بنگاهی واقتصادی، بازاریابی خدمات امکانات ودارائی های فیزیکی
  • علی تقی پور ظهیر*، طیبه صفایی * صفحات 107-123

    تحولات مداوم و لزوم اصلاحات در نظام آموزش عالی، توقعات و انتظارات جدیدی را از مراکز علمی خصوصا دانشگاه ها مطرح نموده است و همواره آموزش عالی را به یک خیزش علمی و فرهنگی با بررسی چالش های عمده و تبیین رسالتهای جدید دعوتمی نماید.اعلام سال پاسخگویی توسط مقام معظم رهبری و توصیه کنفرانس جهانی یونسکو به نظام های آموزش عالی جهان مبنی بر پاسخگویی و مسئولیت پذیری مدیران دانشگاه ها در قبال پذیرش نتایج ، پیامدها، وظایف و تصمیم گیری ها، از انگیزه های این پژوهش بوده است.پژوهشگر پس از بررسی ادبیات پژوهش ، مدل ها، نظریه ها و چهارچوب های ادراکی مشتمل بر : مدیریت مبتنی بر ارز ش های اسلامی، مدیریت دانش، مدل چندبعدی و مدل جامع پاسخگویی، چارچوب مکعبی فرایندهای ارزشیابی ، چارچوب فناوری اطلاعات و بررسی پژوهش های انجام یافته در خصوص پاسخگویی ، مدل پیشنهادی خود را مشتمل بر پنج عنصر اساسی (فلسفه و اهداف مدل ، مبانی نظری، چارچوب ادراکی، مراحل اجرایی و نظام ارزیابی و مهندسی مجدد) به همراه 8 مولفه و 45 زیر مولفه با استفاده از ابزار پرسشنامه ارایه نموده است.نتایج نشان می دهد که گروه های نمونه، برعناصر اساسی مدل و 8 مولفه آن مشتمل بر : مولفه های اختیار و مسئولیت، مدیریت و رهبری، نظارت موثر و هدفمند، گروه های ذینفع، مدیریت اطلاعات، مدیریت ارتباطات، منابع انسانی و استاندار دهای یاددهی و یادگیری و 45  زیر مولفه مدل تاکید نموده اند و در نهایت مدل پیشنهادی با 91.9 درصد در بین گروه های مورد مطالعه مناسب تشخیص داده شده است و در پایان، پیشنهادها و توصیه های کاربردی جهت اجرای مدل در سطح نظام آموزش عالی ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، پاسخگویی مدیریتی، مولفه های پاسخگویی، نظام آموزش عالی، مدل
  • بهرام دلگشایی*، مرتضی قاسمی صفحات 125-134

    مراقبت مدیریت شده نمونه ای از نظام های نوین مراقبت سلامتی است که وظیفه آن کنترل هزینه خدمات، در ی ک حالت هزینه اثر بخشی مناسب از طریق سازمانهای مراقبت مدیریت شده می باشد. نظر به اینکه عوامل متعددی چون ناکافی بودن بودجه، انجام نسخه نویسی و آزمایشات غیر ضروری، س یستم نادرست پرداخت و... در ایران مشاهده می شود هدف، بررسی این نظام (برنامه ریزی،سازماندهی و کنترل) در کشورهای منتخب و طراحی چنین الگویی برای سیستم بهداشت و درمان ایراناست.مطالعه به شیوه توصیفی - تطبیقی در چهار کشور امریکا، استرالیا، انگلیس و مالزی که دارای تجربه مراقبت مدیریت شده می باشند انجام شد و در تحلیل تطبیقی، الگویی برای ایران طراحی گردید . پرسشنامه طراحی شده برای الگو ، با تکنیک دلفی به صاحب نظران ارایه و با استفاده از نرم افزار spss با آزمون z تحلیل شد. نتایج نشان داد که به منظور افزایش کارآیی  اقتصادی نظام درمانی، برنامه هایی به صورت مراقبت انحصاری با دامنه ای از گروه های مراقبت اولیه در انگلیس (ساده ترین حالت) تا مراقبت مدیریت شده در امریکا (پیچیده ترین حالت) به اجرا درآمده است که هر کدام بابرنامه ریزی،کنترل و سازماندهی خاص خود نقش مثبتی را در کنترل هزینه ها ایفا نموده اند .در الگوی پیشنهادی برای ایران برنامه ریزی، سازماندهی و کنترل مراقبت مدیریت شده به ترتیب با میانگین 1/15±78/2و 1/6±70/14 و3/6±78/76 درصد پذیرفته شدند (P< 0.05).در مجموع باید گفت که برنامه ریزی جهت برقراری این سازمان ها به عنوان بخش خصوصی بیمه ای درک نار بخش درمان امری اجتناب ناپذیر است . لذا، الگویی که بتواند نظام سنتی را تسهیل و به سمت نظام نوین سوق یابد الزامی است.

    کلیدواژگان: مراقبت مدیریت شده، مراقبت انحصاری، مراقبت هماهنگ شده، منطق موثر بر سلامتی، خدمات بهداشتی درمانی
  • محمدتقی تقوی فرد*، حمیدرضا دهنار صیدی صفحات 135-146

    در این مقاله رویکردی نوین جهت مرتب کردن زمانی منابع و نیز کاربردهای آن ارایه می شود . اگر توالی پدیده ها معین و قابل کنترل نباشد، مبحث ترتیب گذاری و زمان بندی به تصمیم گیری در شرایط تناقض و حالت عدم اطمینان کامل گرهمی خورد ، که در اینجا برای نخستین بار در مدل های زمانبندی و توالی عملیات طرح گردیده است . مدل هایی که در اینشرایط ایجاد می شوند، مدل های محتاطانه نامید ه شده و روش کلی حل آنها و نیز برای چیدمان ثابت منابع یک برنام ه زمانی کلی بنابر معیار بدبینانه برای انواع مسائل ارایه شده است . در این مقاله، الگوریتم پاد ایکرز x برای تعیین چیدمان یکسان پدیده ها در محیطn × m با هدف بیشینه سازی Fmax ارایه می گردد. سپس پیچیدگی حل مدل های محتاطانه بررسی و مثالی کاربردی از مدل های محتاطانه مطرح و از طریق برنام ه زمانی ارایه شده و به کمک الگوریتم پاد ایکرز x  حل و سپسحل آن توسط روش کلی نیز بررسی می شود . در انتها روایی و پایایی الگوریتم پاد ایکرز x مورد آزمون قرار گرفته و نتیجه گیری می گردد که : مسایل مربوطه از طریق نظریه بازی باید حل شوند و شیوه پیشنهادی قادر است ، این مسائل« شدیدا سخت غیر خطی"را بطور صحیح و در مدت زمان مناسب حل نماید.

    کلیدواژگان: چیدمان منابع، توالی پدیده ها، زمانبندی، ماکسیمین، نظریه بازی، روش ترسیمی ایکرز
  • سید اسماعیل نجفی*، میربهادر آریا نژاد، فرهاد حسین زاده لطفی، سید اصغر ابن الرسول صفحه 161

    اندازه گیری عملکرد همواره موضوع اصلی در تمام تجزیه وتحلیل های سازمانی می باشد کارت امتیازی متوازن بعنوان یک نظام ارزیابی عملکرد شاخص های خود را به چهار چشم انداز مالی؛ فرآیندها؛ مشتری و یادگیری و رشد نیروی انسانی توسعه داده و به دنبال ایجاد توازنی بین اهداف مالی به عنوان نتیجه عملکرد گذشته (شاخص های گذشته نکر) و سه شاخص دیگر (شاخص های آینده نگر) است. از سوی دیگر مطالعات سنتی انجام شده در تحلیل پوششی داده ها بیشتر بصورت محاسبه کارایی بدون لحاظ نمودن فرآیند های داخل سیستم می باشد در این مقاله رویکرد چندین معیاره برای ارزیابی سازمانها به کمک تحلیل پوششی شبکه ای ارایه گردید یک مدل تلفیقی DEA و BSC که ورودیها و خروجیها از کارت امتیازی متوازن استخراج می گردد در محاسبه کارایی ، فرآیند های درونی نیز لحاظ گردیده است که با تجزیه کارایی این فرآیند ها می توانیم عدم کارایی سیستم را برای بهبود آن در آینده مورد شناسایی قرار دهیم

    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن(BSC)، تحلیل پوششی داده ها(DEA)
|
  • H. Nikoumaram, I. Nourvash, A. R. Mehrazin* Pages 1-20

    This paper evaluates nine alternative accrual-based models for detecting earnings management. TheEvaluation compares the two type errors (type I and II). The empirical analysis is conducted by testingfor earnings management using three distinct samples of firm-years:A) Randomly selected sample of 1000 firm-years,B) Sample of 1000 randomly selected firm-years in which a fixed and known amount of accrualsmanipulation has been artificially introduced; andc) A sample of firms that we have strong evidence to that their earnings have been managed.Sample (A) was designed to investigate the type I error. Type I error arise when the null hypothesis,that earnings are not systematically managed, is rejected when the null is true. Samples (B) and(C)were designed to test the type II error. Type II error arises when the null hypothesis, that earnings arenot systematically managed, is not rejected when it is false. In this paper, Type II error is generated intwo ways. First, we use simulations in which earnings have been artificially manipulated by added afixed and known amount of accruals. Second, we use another set of firm-years, for which we havestrong priors that earnings have been managed.The empirical analysis generates the following major evidences. First, all of nine models appear wellwhen applied to investigation the type I error. Second, regression-based models (Jones1991, ModifiedJones 1995, Dechow et al 2002, and Two deflated models) to detect earnings management, introducesthe lower type II error than naïve models(Healy1985, De Angelo 1986, Modified De Anglo 1994).Third, the modified Jones model 1995, and Dechow et al 2002, have lower type II error than the otherregression-based models.

    Keywords: earnings management, Earnings Management Detecting Models, accruals, Discretionary Accruals, Non-Discretionary Accruals
  • K. Heidarzadeh *, M. R. Ramezanighomi Pages 21-36

    Examines how customers loyalty is influenced by their relationship with the firm at two distinct levels:The specific relationship customers have with their salesperson ; and the overall relationshipcustomers have with the firm . The findings highlight the importance of strong customer-salespersonrelationships in the development of customers overall evaluations of the supplier firm.Furthermore , both types of relationship were found to impact positively on the probability ofcustomers exhibiting behavioral loyalty.

    Keywords: Relationship selling, Loyalty behaviors, Attitudinal Loyalty, Customer Satisfaction, trust in thesupplier, Anticipated future interaction with salesperson
  • N. Hamidy, M. A. Nayebi *, H. Saeidi Pages 37-48

    Batch production is one of producing processes and cause to decrease production costs if itsprogramming is optimized. This method has many applications in chemical, mechanical parts andpolymer industries. Te literature review show a lot of researches concentrated on Batch ProductionScheduling but shelf time have a little attentions from author. In this paper we modeled BatchProduction scheduling with heuristic method of operations sequence to separate constraint dependenceof fixed setting costs from objective function where products are perishable and have shelf time. Inthis study we applied Mixed Integer Nonlinear Programming (MINLP) to model problem and solvedan numerical instance with using Lingo software package.

    Keywords: Batch production, Mixed Integer Nonlinear Programming (MINLP), Shelf life, Perishableproducts
  • Gh. Memarzadeh, R. Khodaeimahmoodi* Pages 49-65

    In the rapidly changing work life, organizational justice may become increasing important toemployees and managers. The purpose of this article is design an effective organizational justicemodel for Iranian public organizations. For design conceptual mode, first antecedents andconsequences of organizational justice was identified. There for this study examined the impact oforganizational justice on organizational commitment, trust, OCB, turnover intentions and jobsatisfaction also the impact of organizational climate on organizational justice was examined. And themodel was evaluated using structural equation modeling(SEM). The study also indicated empiricalevidence of different perception of organizational justice and its dimensions in four kinds of publicorganizations(exteractional, distributive, regulational and symbolic organizations) . The result of thisresearch show that Organizational justice in extractional organizations is higher than otherorganizations.

    Keywords: Organizational justice. Distributive justice, interactional justice, Extractional organizations, Distributive organizations, Regulational organizations, Symbolic organizations
  • M. A. Abdolvand, M. A. Zeighami* Pages 67-84

    One of the main issues in export planning especially for increasing export to developing countries isthe degree of awareness about mutual capacities in producing and exporting goods.Main purpose of this article is to study and determine non-oil export potential of Iran in trading withsouth western Asia countries. Calculations and analysis are based on total non-oil trade of thesecountries and also 21 sections of the 201za harmonized system. This study has utilized ex- post data(import and export) of Iran and 23 countries of south western mutual exporting potential index.The results show that Iran has many opportunities in exporting non-petroleum products to countries ofthe region especially in substantial metals and their products, chemical products, plastic material andtheir products, textile material and their products and also food and beverage.So reinforcing regional cooperation including developing intra regional trade with countries such asUAE, Saudi Arabia, Turkey, Egypt, Iraq, Pakistan Kazakhstan, Kuwait, Oman, Jordan, can form goodopportunities for Iran.

    Keywords: Export potential, south western Asia, harmonized system, trade, Iran
  • V. R. Mirabi * Pages 87-106

    Insurance industry is one of the most valuable industry in every society that causes development'scountry. Today in all developed country insurance plays an important role in development of countries, because they believe that insurance plays an important role in all part of economy and bycompensation damages of doing economic and developed activities of society increase investmentmotivation. In other word, Insurance industry as a collection of economic agencies consider cost andbenefit and in optimum point should prepare the best services by the least of cost that it leads to fastermovement of country development . One of the characteristic of insurance companies is being it's vitalrole in financial matters that makes dynamic movements or changes in growing and developing capitalmarket , beside in they prepare security in all economic activities via corporation and using financialsources . In spite of fundamental and important role of Insurance industry in financial market , activeentities in this markets don't have cohesiveness and integration and they manage process traditionallythat causes effects on other economic parts. Insurance industry partnership in capital market in Iran incomparison of other developing and developed country shows that it can increased between 30% -100% . We can use marketing techniques to improve Insurance industry in Iran by considerationpotential capabilities in Insurance industry in Iran.

    Keywords: Insurance Industry, customer Relationship management (CRM), marketing mix, Economicaganicies, Service Marketing, physical Evidance
  • A. Taghipourzahir *, T. Safaei Pages 107-123

    Daily increasing changed and necessity of conducting reforms in systems of higher education hasintroduced new expectation from scientific centers, especially universities which always invites highereducation to a scientific and cultural jump through assessment to key challenges and invitation for astatement of new missions.Announcement of year of accountability by supreme leader and recommendation of Unesco worldconference to higher education systems of world for being responsive and accountability ofuniversities towards accepting results and consequences, duties and decision- making is one of thebasic motives of this research.Researcher after review of research literature , models, theories, conceptual frameworks including :management based on Islamic values, knowledge management, multi-dimensional and comprehensivemodels of accountability, cubic framework of evaluation processes, information technologicalframework and review the latest conducted research regarding accountability, has provided a modelconsist of five basic elements ( philosophy& aims, theoretical foundation ,conceptual framework,administrative phases and evaluation & re-engineering) and 8 components and 60 subcomponentsthrough of questionnaire.Conclusions shows that the sample groups emphasis on basic elements of model and eight basiccomponents of accountability including: authority and responsibility, management and leadership,effective and purposeful supervision, attention to interested groups, information management, humanresources, communication management and standards of teaching and learning and 45 subcomponent.And ultimately has suggested model with 91/9 percent among groups under study were discernedsuitable. Finally, practical suggestions and recommendations were presented for the better applicationof this model in higher education system of Iran

    Keywords: Accountability, Managers accountability, Component & Subcomponent accountability, HigherEducational System, Model
  • B. Delgoshaei *, M. Ghasemi Pages 125-134

    the managed care is an example of the new system of care taking which is designed to control the care expense, manage the utilization of the services, and evaluate the services done for the improvement of the quality and make a proper cost- effectiveness through the managed care organization .the most important objective is, study of planning, organization and control in selected country and designing a model for Iran. it is a practical research and trough a comparative – descriptive procedure like those performed in the USA, Australia, UK, Malaysia. The utilization of the descriptive statistics for the analysis of the questionnaire by means of Delphi technique is done. in order to encourage the care taking of the patients in a proper way and to increase the economical effectiveness of the system in the investigated countries , some programs like" Integrated Care" are put in to practice, so that the expenses are controlled to a large extent. Primary care groups in UK are the simplest form and managed care in the USA is the most complex process the integrated care. Planning, organizing and control of this model is accepted by mean 78.2 ± 1.15, 70.14 ± 1.6 and 78.76 ± 3.6(Pvalu .05). it seems that, health care expenditure could be reduced considerably through establishing managed care organizations (MCOs). So، this model can create a new way of insurance and health care services.

    Keywords: managed care, integrated care, coordinated care, Health Action Zones, health care system
  • M. T. Taghavifard *, H. R. Dehnarseidi Pages 135-146

    In this paper, a new approach for the time arrangement of the resources and its applications ispresented. If sequence of jobs is neither deterministic nor controllable, then sequencing and schedulingissue will knot to the decision making under conflict and uncertainty that has been addressed in thecontext of sequencing and scheduling models for the first time in here. Models created under theseconditions are named wariness models. In this paper, a general approach is presented for the solutionof such problems and moreover, a pessimistic-based method for solving the problems with the fixedresources arrangement is introduced. Anti-Akers-x algorithm has been propounded to determineidentical job sequences in an n × m environment to maximize Fmax. The wariness models complexity ischecked and then an application example is propounded from the wariness models and it was solvedusing Anti-Akers-x algorithm and the solution obtained was checked by the general method. Finally,Anti-Akers-x algorithm’s validation and verification are tested. It is concluded that: the relatedproblems must be solved by game theory and the presented schedule is able to solve this strongly NPhardproblems correctly and in reasonable time duration.

    Keywords: Resources Arrangement, Jobs Sequence, Scheduling, Maximin, Game theory, Akers’ GraphicalMethod
  • E. Najafi *, M. B. Aryanejad, F. Hosseinzadeh Lotfi, A. Ebnerasoul Page 161

    Measuring the performance of a production system has been an important task in management forpurposes of control, planning, etc. The Balanced Scorecard allows us to do just that. BSC is widelyused in government and industry because of the clear representation of the relationship and logicbetween the key performance indicators(KPI) of 4 perspectives - financial, customer, internal process,and learning and growth. in the other hand , Traditional studies in data envelopment analysis (DEA)view systems as a whole when measuring the efficiency, ignoring the operation of individualprocesses within a system. We present and demonstrate a multi-criteria approach for evaluating everyprojects in different stages. Our approach integrates the balanced scorecard (BSC) and dataenvelopment analysis (DEA) and develops an extended DEA model. The input and output measuresfor the integrated DEA–BSC model are grouped in “cards” which are associated with " B S C ". Withefficiency decomposition, the process which causes the inefficient operation of the system can beidentified for future improvement. finally we illustrate the proposed approach with a case studyinvolving six banking branches.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Balanced Scorecard